2006-12-18

ja ja bättre sent än aldrig

Kålrotslåda /lanttulaatikko


2 stora kålrötter
drygt 1 matsked salt
½ liter vatten
2 deciliter ströbröd
2 deciliter grädde eller mjölk
1 liten gul lök
2 matskedar smör (eller ister från skinkan)
(2 - 3 matskedar sirap)
1½ tesked mald ingefära
½ tesked vitpeppar eller paprikapulver
½ tesked muskotnöt



Tärna kålrötterna och koka dem mjuka.Mosa dem till en puré. Tillsätt kokspad så att den får en lös konsistens. Låt ströbrödet ligga en stund i grädden eller mjölken och blanda den i purén. Riv löken och bryn den ljust brun i smör eller ister. Låt den kallna och blanda den i den kallnade purén. Slutligen tillsätts kryddorna.
Häll alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd och grädda i medelvarm ugn, 200 - 225 grader, i cirka 1 timme.

Ingen jul utan lådor som sagt jag är inte stormförtjust i kålrotslådan men en klick på tallriken går alltid ned.

4 kommentarer:

Christina sa...

Näe! Jag gillar inte alls kålrotslåda ... allt med "rot" är svårt att få ner ... utom svartrot ;)Men som du säger ... en del saker vill man liksom ha på julbordet. Det finns ju annat folk som gillar annat ;)

mams sa...

Måste titta in och se om du lever. Har inte sett till dig på länge...

Sandra sa...

Hello! Klart du ska fixa lite julgodis, det är ju ett måste på julbordet :) Eller i julmagen hahaha! En sjysst fudge fixar du på en kvart, mums!
Kram!

anneli sa...

Sådärja! Man tackar! Jag tycker det låter gott:) Ska hur som helst prova vid tillfälle:)