Kålrotslåda /lanttulaatikko
2 stora kålrötter
drygt 1 matsked salt
½ liter vatten
2 deciliter ströbröd
2 deciliter grädde eller mjölk
1 liten gul lök
2 matskedar smör (eller ister från skinkan)
(2 - 3 matskedar sirap)
1½ tesked mald ingefära
½ tesked vitpeppar eller paprikapulver
½ tesked muskotnöt
Tärna kålrötterna och koka dem mjuka.Mosa dem till en puré. Tillsätt kokspad så att den får en lös konsistens. Låt ströbrödet ligga en stund i grädden eller mjölken och blanda den i purén. Riv löken och bryn den ljust brun i smör eller ister. Låt den kallna och blanda den i den kallnade purén. Slutligen tillsätts kryddorna.
Häll alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd och grädda i medelvarm ugn, 200 - 225 grader, i cirka 1 timme.
Ingen jul utan lådor som sagt jag är inte stormförtjust i kålrotslådan men en klick på tallriken går alltid ned.
2006-12-18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Näe! Jag gillar inte alls kålrotslåda ... allt med "rot" är svårt att få ner ... utom svartrot ;)Men som du säger ... en del saker vill man liksom ha på julbordet. Det finns ju annat folk som gillar annat ;)
Måste titta in och se om du lever. Har inte sett till dig på länge...
Hello! Klart du ska fixa lite julgodis, det är ju ett måste på julbordet :) Eller i julmagen hahaha! En sjysst fudge fixar du på en kvart, mums!
Kram!
Sådärja! Man tackar! Jag tycker det låter gott:) Ska hur som helst prova vid tillfälle:)
Skicka en kommentar