2006-12-06

PÅ allmän begäran...

Anneli vår Flitiga Myra undrade om finska lådor ....Jättegott till skinkan kötbullarna revbenen på julbordet så jag vill dela med mig recept....
Maken och jag försöker alltid testa något nytt på julbordet och förra året så testade vi en ny griljering på skinkan ;Fransk med nötter.... absolut jättegott:

100 g valnötter
3 msk dijon senap
3 msk farinsocker
1 äggula

blanda ihop och smeta på skinkan och in i ugnen som vanligt till den har fått lite yta/färg....

Vi börjar med

POTATISLÅDA = perunalaatikko

2 kg mjölig potatis
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk sirap
1 tsk salt
2 msk smör eller mer

Koka tvättade potatis med skalet på tills klara . Skala potatisen när dem är varma och mosa dem med en gång. Tillsätt vetemjölet och blanda omsorgsfullt. Täck potatismoset med handduk och låt dra i rumstemperatur över natten.
Tillsätt mjölken , sirapen saltet och smöret i mindre bitar .
Häll blandningen i en smörad stort ugnsfat eller 2 mindre. Fyll endast till lite över hälften pga att den bubblar i ugnen.... In i ugnen på 175 grader c:a 2 timmar.


Imorgon tar vi kålrotslåda! Eller hur?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Thank you baby love!!!
Ser fram emot morgondagen:)

Hannele på Hisingen sa...

Jag fuskar hejvilt; min mor gör morotslådan, min bror gör kålrotslådan, resten köper jag i Finska Affären :)

fingerspitz sa...

Jag har via ingifta svägerskor fått smaka på dessa lådor och de förgyller verkligen julbordet. Gott

Anonym sa...

Mera mera!!! Kålrotslådan då??
Trevlig helg!!

Det Mörka Hotet sa...

Vad du kan!!

Samuel

Anonym sa...

Kommer det inte mer mat snart ;)
Tack för Bellas uppvaktning förresten :) Tårtan blev riktigt mumsig!
Kram

Anonym sa...

Vad duktig du är!
*hmm* funderar... Nä, det blev inte mer än så... den här gången också!
*höhö*

Kram Stina

Anonym sa...

Hallå där!! Ingen kålrotslåda och inget annat heller!? (kålrotslådan kan du hoppa för min del;)) Men jag vill jättegärna veta hur det går i butiken? Har du fullt upp? Kramar blandblommoroblad